29 Eylül 2015 Salı

Hostes Maaşları

HOSTES MAAŞLARI

Kabin memurlarının Türkiye standartlarına göre oldukça iyi para kazandıkları tartışılmaz bir gerçektir. Hem uçuş tazminatları hem de maaşları vardır.
Uçuş programları genelde 15 günlük veya aylık olarak belirlenir. Aylık olarak belirlenen uçuşlar minimum düzeyde 70-80 saat aralığındadır. Bu uçuş süresinin üstüne çıktığınızda birim başı 1.4 kat kadar bir tazminatı hak edersiniz.
Tabii siz “Ben ayda 250 saat uçarım, yeter ki para kazanmak olsun,” diyebilir misiniz? Hayır. Çünkü bunun da bir üst sınırı vardır. 110 saat... 110 saatten fazla uçuş yapmak, kabin ve kokpit ekiplerine otoritelerce yasaklanmıştır.
110 saatlik uçuşlar genelde yaz sezonunda, yani “yüksek sezonlar”da gerçekleştirilir. Bu zamanlar da kabin memurunun en yüksek kazanç elde ettiği zamanlardır.
Kabin ve kokpit ekipleri ‘kalmalı seyahatler’de ayrıca ‘yatı ücreti’ alırlar. Sözgelimi Amerika'ya gittiniz ve beş gün oradasınız. Limitiniz, Amerika'nın standartlarına göre belirlenmiştir. Bu bedel günlük olarak hesaplanır ve size ödenir.
Bir başka örnekle bu konuyu biraz daha açalım. Yakın bir tarihte bir şirketin Japonya harcırahı 90 dolardı. Ücretiniz, yatı göreviniz süresi ile bu miktarın çarpımı şeklinde size geri dönecektir. Yani beş gün kalacaksanız, alacağınız para; 5x90= 450 dolar olacaktır. Ödenecek ücretin, yani harcırahların miktarları ve ödeme şekilleri, şirketlerin politikalarına göre farklılık gösterir. Kimi şirket bu ödemeleri uçaktan iner inmez yer hizmeti görevlilerince kabin memurlarına, teslimata ilişkin bir kâğıt imzalatarak elden teslim eder ya da meblağ ay sonu maaşlarıyla birlikte ekibin hesabına yansıtılır.
Bir de ‘duty free geliri’ vardır. Ama bu gelir, ücretsiz ikram yapan şirketler için geçerli değildir. Şirket; uçak içerisinde parfüm, alkollü-alkolsüz içecek vb. gibi ürünleri ücretli sunuyorsa satılan her ürün üzerinden şirketiniz tarafından belirlenmiş primler, doğrudan maaşınıza yansıyacaktır.

Özetleyecek olursak; sezona göre, uçuş saatinize göre, yatılarınıza göre ve de şirketlerin ödeme politikasına göre maaşınızın tutarı farklılık gösterecektir. Fakat ortalama olarak en düşük maaşınızı 3500 TL olarak düşünebilirsiniz.

18 Eylül 2015 Cuma

Hostes Olmak İçin Hangi Dili Konuşmak Gerekiyor.

Kabin Memuru olabilmek için hangi dili konuşmam gereklidir?

Bir dili konuşmanın tek bir yolu vardır o dilin anavatanında yani yurtdışında eğitim almak. Eğer bunu gerçekleştirecek imkânlarınız yoksa bu eğitimi layıkıyla veren kuruluşların programlarına dâhil olmak durumundasınız. Ülkemizde pek çok dil eğitimi veren eğitim merkezleri bulunmaktadır. Yapacağınız araştırmalar doğrultusunda size en uygun dilin eğitimini veren kursu seçebilir ve dil eğitiminize başlayabilirsiniz. Bu hatırlatmanın ardından konumuza dönelim. Havayolu şirketleri tarafından istenen ve adayların bilmesi elzem olan dil İngilizcedir. Ama İngilizceyi de geri planda bırakan çok avantajlı ve bu mesleği size garantileyecek başka diller de vardır.

Ülkemizde En Avantajlı Diller Hangileridir?

Havayolu şirketleri bazı durumlarda mecburi olarak, ülkemizden personel istihdam etmek yerine, yurtdışından hostes ithal etme yoluna gider. Sözgelimi ülkemiz havayolu şirketlerinde ithal Uzakdoğulu hostesler vardır. Bu kabin memurları sadece Uzakdoğu seferlerinde görev alırlar. Bu da ülkemizde Uzakdoğu dillerini bilen kişilerin yüzdesinin çok az olmasından dolayıdır. Eğer Uzakdoğu dillerinden herhangi birini kullanabiliyorsanız -özellikle Japonca ve Çince- İngilizce bilmenize gerek yoktur. Bu diller sayesinde rahatça büyük bir havayolu şirketine kabul edilirsiniz.
Hostes veya stewart olmak istiyorsanız ve işe “Temel İngilizce” ile başlayacaksanız hiç başlamayın! Günümüzde hemen herkes ucundan kıyısından İngilizce biliyor. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir eğitim kurumuna gidin ve mahalli bir dil öğrenmeye başlayın! Özellikle Uzakdoğu dillerinden birini öğrenmeniz, Japonca, Çince veya Rusçaya vakıf olmanız, şirkete girişinizi neredeyse garantileyecektir. Bu sizin için çok önemli bir ayrıcalık olacaktır. Bu ayrıcalıkla mülakat aşamasında şansınızı rakiplerinize karşı %70 avantajlı olarak arttırmayı garantileyebilirsiniz. Hatta ve hatta diğer özellikleriniz şirketlerin gereksinimini tam anlamıyla karşılamıyor olsa bile dil avantajınızdan dolayı siz seçileceksinizdir. Örneğin boyunuz standart tercihin altındaysa, bu bile şirket tarafından göz ardı edilecektir.
Bu dillerin havayolu şirketlerince çok tercih edilmesinin bir başka sebebi de neredeyse tüm Japon, Çinli ve Rus yolcuların İngilizce bilmemelerinden dolayı kabin içinde sıklıkla anlaşma zorlukları yaşanmasındandır. Bu da müşteri memnuniyetsizliğini beraberinde getirir. Rekabetin çok hararetle yaşandığı çağımızda, müşteri memnuniyeti her şey demektir. Havayolları da bunun bilincindedir ve ona göre davranmaktadır. Bundan daha önemlisi de herhangi bir acil durumda yolcu ile sağlıklı iletişim kurulması ve kargaşanın yaşanmamasını sağlamaktır. Bu sebeplerden ötürü havayolu şirketleri bu dillerden herhangi birini bilen bir personeli ayrıcalıklı tutarak şirkete kabul eder.



Öğrenmenizi Şiddetle Tavsiye Ettiğim Diller:

•Japonca

İngilizce bilen bir kabin memuru ilk olarak küçük gövdeli ve orta menzilli uçakların tip eğitimini almakla yola başlar. Kabin memurları birkaç sene bu uçaklarda uçar, tecrübe kazanır. Daha sonra siciline ve amirlerinin gözlem raporlarına göre uzun menzilli ve büyük gövdeli seferlerde görevlendirilmek üzere ikinci bir mülakata tabii tutulur. Bu mülakatta İngilizce sınavı yapılır. Şimdi “Zaten şirkete giriş aşamasında İngilizce mülakata tabii tutulduk, neden ikinci kez bir mülakata giriyoruz?” şeklinde bir soru sorabilirsiniz. Şirketinizin ilk alımlardaki İngilizce yeterlilik barajı örneğin; %60 olabilir. Ama sizin İngilizce yeterlilik düzeyiniz E/R seferleri olan Amerika, Avustralya, Kanada’yı kapsadığı için ilk alımlardaki baraj bu uçuşlarda yeterli olmayabilir. Çünkü bu seferlerdeki yolcuların çoğunun anadilleri İngilizcedir. Bunun sağlıklı iletişim adına yapıldığını unutmamak gerekir.
Başarılı olanlar büyük gövdeli uçakların tip eğitimi almaya hak kazanır. Başarısız olanlar ise kısa ve orta menzil uçuşlarına devam eder. Normal bir kabin memurunun bu büyük gövdeli ve uzun menzilli uçuşların tip eğitimini almaya hak kazanması demek, kabin memurunun artık kariyer yapmaya başlaması ve kendini bir nevi kabul ettirmesi, prestij sahibi olması demektir. Eğer Japonca biliyorsanız E/R eğitimine (Extended Range Operations-E/R operasyonlar 6 saat ve üzeri olan uçuşlardır.) direkt olarak başlarsınız. Eğitimde başarılı olduğunuzda da E/R seferlerinde görevlendirilirsiniz. Bu da size çok büyük avantaj sağlar. Çok büyük avantajdan kasıt, sizinle aynı anda şirkette uçmaya başlamış kişilerden birkaç sene önde olmak demektir. Demek oluyor ki; siz kabin amiri mevkiine geldiğinizde, sizinle aynı anda şirkete girmiş kişiler belki E/R seferlerinde 1 numara uçmaya yeni başlamış durumda olabileceklerdir. Bu da gelecekteki kariyeriniz için paha biçilmez bir durumdur.

•Çince

Çağımızda önem arz eden dillerden biri de Çincedir. Ticaretin ve üretimin kalbi Çin’de atmaktadır. Artık dünya Çin’den mal satın almaktadır. Bilgisayardan porselene, yatak örtüsünden ayakkabıya kadar her şeyin üretimi bu ülkenin tekelindedir. Dolayısıyla kişisel görüşüm; ilerleyen senelerde Çincenin bir “dünya dili” olacağı yönünde. Çince öğrenmeye şimdiden başlayanlar kesinlikle hem bugün hem de gelecekte çok yüklü paralar kazanacak ve güzel bir kariyere sahip olacaklardır. Diyelim ki kabin memurluğu yapıyorsunuz; bir yandan da dış ticaretle uğraşabilirsiniz. Haftada birkaç kere herhangi bir dış ticaret şirketi adına Çin’deki şirketle yapacağınız birkaç telefon görüşmesi veya yazacağınız bir iki e-mail ile oradan da binlerce lira kazanmanız işten bile değildir. Kabin memurluğundan emekli olduğunuzda yahut bu işe başlayıp “Bu iş bana göre değil!” dediğinizde bile bu dillerin herhangi birini bilmek size olağanüstü iş imkânları ve bol para sağlayacaktır.
•Slav Dilleri (Rusça, Romence, Bulgarca vb.)

Rusya'nın uzun bir süre dışa kapalı sosyalizm rejimi izlemesinden kaynaklanan sebeplerden dolayı çoğu Rus vatandaşı yabancı dil konuşamaz. Bu yüzden de havalimanlarında, uçaklarda, kısacası ülkelerinin dışında iletişim sorunları yaşar Ruslar. Öyleyse kabin memuru olmak istiyorsanız bu dile hâkim olmanız işinize fazlasıyla yarayacaktır. Eğer Rusça biliyorsanız kendinizi şimdiden kabin memuru olarak görebilirsiniz. Fakat E/R seferlerine başlangıç aşamasında başlayamayabilirsiniz.

Özetle; bu üç dilden herhangi birine hâkim olmak neredeyse kabin memurluğunuzu garantiler. Bunun dışında havacılık harici büyük şirketlerde iş imkânı sağlayarak yüksek gelir elde etmenizi ve kariyer yapmanızı sağlar.
Yineliyorum: Eğer hiç İngilizce bilmiyorsanız ve “İngilizce öğreneceğim,” diyorsanız, bence boş verin! Çünkü yukarıda sıraladığım dillerden birine hâkim olursanız, kabin memurluğunun yanı sıra uluslararası bir şirkette yüksek maaşla çalışmayı da garantilersiniz. Çalıştığınız şirkette mutlaka İngilizce konuşulan ortamlar olacaktır. Bu da İngilizcenizi otomatik olarak geliştirebilir dolayısıyla iki dile de hâkim olabilirsiniz.






13 Eylül 2015 Pazar

Hosteslerin Eğitimleri ve Eğitim İçerikleri

HOSTESLİK EĞİTİMİN'İN SÜRESİ VE İÇERİĞİ


THY Kabin Memuru Eğitim İçeriği’dir:
Unutulmamalıdır ki, “Havacılık Sektörü”nde “Uçuş Emniyeti” en önemli ilkedir. Bu ilke; uçuş ekiplerinin, Uluslararası Havacılık Otoriteleri'nin belirlediği kurallara göre organize edilerek, bu kurallara göre donatılmış eğitim tesislerinde eğitilmeleri ile gerçekleştirilir.
Bu sorumluluğun bilincinde hazırlanan eğitim programlarında yer alan konular bilgisayar ortamında hazırlanarak, data-video projeksiyon sistemi ile donatılmış sınıflarda, teorik olarak verilir.
Teorik eğitim sonrasında tüm konular, Kabin Simülatörleri’nde (Cabin Emergency Evacuation Trainer ve Cabin Service Trainer) uygulamalı olarak ele alınarak, eğitimlerin maksimum düzeyde verimli hâle gelmesi sağlanır.



TEMEL EĞİTİM

Temel Eğitim, mesleğe yeni başlayan adaylara verilen eğitim demektir ve aşağıdaki konuları kapsar.
-Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonları ve Kuralları
-Kabin Memuru Görev ve Sorumlulukları
-Yolcu Hizmetleri
-Uçuşta Servis
-Yolcu İlişkileri
-Normal Emniyet Usulleri
-Kabin Hazır Raporu (Kalkış & İniş)
-Kokpit Ekibi Üyesinin Görev Yapamama Hâli
-Uçakta Yolcu Varken Yakıt Alımı ve Boşaltılması
-Tehlikeli Maddeler
-Acil Durum Kuralları
-Acil Durum Malzemeleri
-Yangın ve Duman
-Tazyik Boşalması
-Bomba & Uçak Kaçırma
-Tahliye (Karaya & Suya)
-Hayatı İdame
-Uygulamalı Acil Durum Eğitimi
-İlkyardım
-Ekip Kaynakları Yönetimi (CRM)
-Tip Eğitimi
-Genel Uçak
-Kabin Tanıtımı
-Tahliye Araçlar
-Oksijen Sistemi
-Yangınla Mücadelede Kullanılan Malzemeler
-Taşınabilir Acil Durum Malzemeleri
-Acil Durum Kuralları & Tahliye
-Mock-up'ta Uygulamalı Eğitim


*Temel Eğitim'in yukarıdaki aşamalarını tamamlayarak uçmaya başlayan tüm kabin memurları, yılda bir kez “Tazeleme Eğitimi” almak zorundadır.

10 Eylül 2015 Perşembe

Hostes Eğitim Süresi Ve içeriği

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

THY Kabin Memuru Eğitim İçeriği’dir:
Unutulmamalıdır ki, “Havacılık Sektörü”nde “Uçuş Emniyeti” en önemli ilkedir. Bu ilke; uçuş ekiplerinin, Uluslararası Havacılık Otoriteleri'nin belirlediği kurallara göre organize edilerek, bu kurallara göre donatılmış eğitim tesislerinde eğitilmeleri ile gerçekleştirilir.
Bu sorumluluğun bilincinde hazırlanan eğitim programlarında yer alan konular bilgisayar ortamında hazırlanarak, data-video projeksiyon sistemi ile donatılmış sınıflarda, teorik olarak verilir.
Teorik eğitim sonrasında tüm konular, Kabin Simülatörleri’nde (Cabin Emergency Evacuation Trainer ve Cabin Service Trainer) uygulamalı olarak ele alınarak, eğitimlerin maksimum düzeyde verimli hâle gelmesi sağlanır.



TEMEL EĞİTİM

Temel Eğitim, mesleğe yeni başlayan adaylara verilen eğitim demektir ve aşağıdaki konuları kapsar.
-Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonları ve Kuralları
-Kabin Memuru Görev ve Sorumlulukları
-Yolcu Hizmetleri
-Uçuşta Servis
-Yolcu İlişkileri
-Normal Emniyet Usulleri
-Kabin Hazır Raporu (Kalkış & İniş)
-Kokpit Ekibi Üyesinin Görev Yapamama Hâli
-Uçakta Yolcu Varken Yakıt Alımı ve Boşaltılması
-Tehlikeli Maddeler
-Acil Durum Kuralları
-Acil Durum Malzemeleri
-Yangın ve Duman
-Tazyik Boşalması
-Bomba & Uçak Kaçırma
-Tahliye (Karaya & Suya)
-Hayatı İdame
-Uygulamalı Acil Durum Eğitimi
-İlkyardım
-Ekip Kaynakları Yönetimi (CRM)
-Tip Eğitimi
-Genel Uçak
-Kabin Tanıtımı
-Tahliye Araçlar
-Oksijen Sistemi
-Yangınla Mücadelede Kullanılan Malzemeler
-Taşınabilir Acil Durum Malzemeleri
-Acil Durum Kuralları & Tahliye
-Mock-up'ta Uygulamalı Eğitim

*Temel Eğitim'in yukarıdaki aşamalarını tamamlayarak uçmaya başlayan tüm kabin memurları, yılda bir kez “Tazeleme Eğitimi” almak zorundadır.