18 Eylül 2015 Cuma

Hostes Olmak İçin Hangi Dili Konuşmak Gerekiyor.

Kabin Memuru olabilmek için hangi dili konuşmam gereklidir?

Bir dili konuşmanın tek bir yolu vardır o dilin anavatanında yani yurtdışında eğitim almak. Eğer bunu gerçekleştirecek imkânlarınız yoksa bu eğitimi layıkıyla veren kuruluşların programlarına dâhil olmak durumundasınız. Ülkemizde pek çok dil eğitimi veren eğitim merkezleri bulunmaktadır. Yapacağınız araştırmalar doğrultusunda size en uygun dilin eğitimini veren kursu seçebilir ve dil eğitiminize başlayabilirsiniz. Bu hatırlatmanın ardından konumuza dönelim. Havayolu şirketleri tarafından istenen ve adayların bilmesi elzem olan dil İngilizcedir. Ama İngilizceyi de geri planda bırakan çok avantajlı ve bu mesleği size garantileyecek başka diller de vardır.

Ülkemizde En Avantajlı Diller Hangileridir?

Havayolu şirketleri bazı durumlarda mecburi olarak, ülkemizden personel istihdam etmek yerine, yurtdışından hostes ithal etme yoluna gider. Sözgelimi ülkemiz havayolu şirketlerinde ithal Uzakdoğulu hostesler vardır. Bu kabin memurları sadece Uzakdoğu seferlerinde görev alırlar. Bu da ülkemizde Uzakdoğu dillerini bilen kişilerin yüzdesinin çok az olmasından dolayıdır. Eğer Uzakdoğu dillerinden herhangi birini kullanabiliyorsanız -özellikle Japonca ve Çince- İngilizce bilmenize gerek yoktur. Bu diller sayesinde rahatça büyük bir havayolu şirketine kabul edilirsiniz.
Hostes veya stewart olmak istiyorsanız ve işe “Temel İngilizce” ile başlayacaksanız hiç başlamayın! Günümüzde hemen herkes ucundan kıyısından İngilizce biliyor. Bu yüzden vakit kaybetmeden bir eğitim kurumuna gidin ve mahalli bir dil öğrenmeye başlayın! Özellikle Uzakdoğu dillerinden birini öğrenmeniz, Japonca, Çince veya Rusçaya vakıf olmanız, şirkete girişinizi neredeyse garantileyecektir. Bu sizin için çok önemli bir ayrıcalık olacaktır. Bu ayrıcalıkla mülakat aşamasında şansınızı rakiplerinize karşı %70 avantajlı olarak arttırmayı garantileyebilirsiniz. Hatta ve hatta diğer özellikleriniz şirketlerin gereksinimini tam anlamıyla karşılamıyor olsa bile dil avantajınızdan dolayı siz seçileceksinizdir. Örneğin boyunuz standart tercihin altındaysa, bu bile şirket tarafından göz ardı edilecektir.
Bu dillerin havayolu şirketlerince çok tercih edilmesinin bir başka sebebi de neredeyse tüm Japon, Çinli ve Rus yolcuların İngilizce bilmemelerinden dolayı kabin içinde sıklıkla anlaşma zorlukları yaşanmasındandır. Bu da müşteri memnuniyetsizliğini beraberinde getirir. Rekabetin çok hararetle yaşandığı çağımızda, müşteri memnuniyeti her şey demektir. Havayolları da bunun bilincindedir ve ona göre davranmaktadır. Bundan daha önemlisi de herhangi bir acil durumda yolcu ile sağlıklı iletişim kurulması ve kargaşanın yaşanmamasını sağlamaktır. Bu sebeplerden ötürü havayolu şirketleri bu dillerden herhangi birini bilen bir personeli ayrıcalıklı tutarak şirkete kabul eder.



Öğrenmenizi Şiddetle Tavsiye Ettiğim Diller:

•Japonca

İngilizce bilen bir kabin memuru ilk olarak küçük gövdeli ve orta menzilli uçakların tip eğitimini almakla yola başlar. Kabin memurları birkaç sene bu uçaklarda uçar, tecrübe kazanır. Daha sonra siciline ve amirlerinin gözlem raporlarına göre uzun menzilli ve büyük gövdeli seferlerde görevlendirilmek üzere ikinci bir mülakata tabii tutulur. Bu mülakatta İngilizce sınavı yapılır. Şimdi “Zaten şirkete giriş aşamasında İngilizce mülakata tabii tutulduk, neden ikinci kez bir mülakata giriyoruz?” şeklinde bir soru sorabilirsiniz. Şirketinizin ilk alımlardaki İngilizce yeterlilik barajı örneğin; %60 olabilir. Ama sizin İngilizce yeterlilik düzeyiniz E/R seferleri olan Amerika, Avustralya, Kanada’yı kapsadığı için ilk alımlardaki baraj bu uçuşlarda yeterli olmayabilir. Çünkü bu seferlerdeki yolcuların çoğunun anadilleri İngilizcedir. Bunun sağlıklı iletişim adına yapıldığını unutmamak gerekir.
Başarılı olanlar büyük gövdeli uçakların tip eğitimi almaya hak kazanır. Başarısız olanlar ise kısa ve orta menzil uçuşlarına devam eder. Normal bir kabin memurunun bu büyük gövdeli ve uzun menzilli uçuşların tip eğitimini almaya hak kazanması demek, kabin memurunun artık kariyer yapmaya başlaması ve kendini bir nevi kabul ettirmesi, prestij sahibi olması demektir. Eğer Japonca biliyorsanız E/R eğitimine (Extended Range Operations-E/R operasyonlar 6 saat ve üzeri olan uçuşlardır.) direkt olarak başlarsınız. Eğitimde başarılı olduğunuzda da E/R seferlerinde görevlendirilirsiniz. Bu da size çok büyük avantaj sağlar. Çok büyük avantajdan kasıt, sizinle aynı anda şirkette uçmaya başlamış kişilerden birkaç sene önde olmak demektir. Demek oluyor ki; siz kabin amiri mevkiine geldiğinizde, sizinle aynı anda şirkete girmiş kişiler belki E/R seferlerinde 1 numara uçmaya yeni başlamış durumda olabileceklerdir. Bu da gelecekteki kariyeriniz için paha biçilmez bir durumdur.

•Çince

Çağımızda önem arz eden dillerden biri de Çincedir. Ticaretin ve üretimin kalbi Çin’de atmaktadır. Artık dünya Çin’den mal satın almaktadır. Bilgisayardan porselene, yatak örtüsünden ayakkabıya kadar her şeyin üretimi bu ülkenin tekelindedir. Dolayısıyla kişisel görüşüm; ilerleyen senelerde Çincenin bir “dünya dili” olacağı yönünde. Çince öğrenmeye şimdiden başlayanlar kesinlikle hem bugün hem de gelecekte çok yüklü paralar kazanacak ve güzel bir kariyere sahip olacaklardır. Diyelim ki kabin memurluğu yapıyorsunuz; bir yandan da dış ticaretle uğraşabilirsiniz. Haftada birkaç kere herhangi bir dış ticaret şirketi adına Çin’deki şirketle yapacağınız birkaç telefon görüşmesi veya yazacağınız bir iki e-mail ile oradan da binlerce lira kazanmanız işten bile değildir. Kabin memurluğundan emekli olduğunuzda yahut bu işe başlayıp “Bu iş bana göre değil!” dediğinizde bile bu dillerin herhangi birini bilmek size olağanüstü iş imkânları ve bol para sağlayacaktır.
•Slav Dilleri (Rusça, Romence, Bulgarca vb.)

Rusya'nın uzun bir süre dışa kapalı sosyalizm rejimi izlemesinden kaynaklanan sebeplerden dolayı çoğu Rus vatandaşı yabancı dil konuşamaz. Bu yüzden de havalimanlarında, uçaklarda, kısacası ülkelerinin dışında iletişim sorunları yaşar Ruslar. Öyleyse kabin memuru olmak istiyorsanız bu dile hâkim olmanız işinize fazlasıyla yarayacaktır. Eğer Rusça biliyorsanız kendinizi şimdiden kabin memuru olarak görebilirsiniz. Fakat E/R seferlerine başlangıç aşamasında başlayamayabilirsiniz.

Özetle; bu üç dilden herhangi birine hâkim olmak neredeyse kabin memurluğunuzu garantiler. Bunun dışında havacılık harici büyük şirketlerde iş imkânı sağlayarak yüksek gelir elde etmenizi ve kariyer yapmanızı sağlar.
Yineliyorum: Eğer hiç İngilizce bilmiyorsanız ve “İngilizce öğreneceğim,” diyorsanız, bence boş verin! Çünkü yukarıda sıraladığım dillerden birine hâkim olursanız, kabin memurluğunun yanı sıra uluslararası bir şirkette yüksek maaşla çalışmayı da garantilersiniz. Çalıştığınız şirkette mutlaka İngilizce konuşulan ortamlar olacaktır. Bu da İngilizcenizi otomatik olarak geliştirebilir dolayısıyla iki dile de hâkim olabilirsiniz.






1 yorum:

  1. 1.55 boyundaki bir öğrenci hostes olamaz mı 4 üniversite okumuş bilgili zeki boy yüzünden kaybetmesi sizce kötü değil mi? 1.60 boyundaki birinden daha yetenekli işini zevkle yapanı mı alırsınız yoksa işini kötü yapan 1.60 boyundakini mi almak mantıklı

    YanıtlaSil